HOME PAGE

Spleoronilačka istraživanja izvora Gradole

Na poziv SD Proteus i Silvija Legovića-Kavasakija, u sklopu projekta Proteus: Projekt zaštite čovječe ribice, koje vodi Hrvatsko herpetološko društvo-HYLA, obavljena su biospeleološka i speleoronilačka istraživanja izvora Gradole. Izvor Gradole kao jedan od najizdašnijih izvora Istre do sada nikada nije detaljnije speleoronilački i biospeleološki istraživan, podatci o speleomorfologiji, speleogenezi, osnovni podatci o smjeru i duljini pružanja podzemnih kanala nikada nisu prikupljani. Također nikada nije napravljena biospeleološka inventarizacija izvora kako bi se saznala da li u izvoru žive ugrožene podzemne vrste. Upravo zbog nedostatka ikakvih podataka, a  u sklopu projektnih aktivnosti vezanih uz monitoring čovječe ribice u Pincinovoj jami u Taru, obavljena su preliminarna istraživanja izvora Gradole.

Slika: Speleoronioc se priprema za zaron u izvor Gradole (foto: Branko Jalžić)

U sklopu preliminarnih istraživanja obavljena su 2 urona. U prvom uronu sudjelovala su 3 ronioca, a u drugom uronu sudjelovala su 2 ronioca. Prvi uron trajao je 50 minuta, a drugi uron trajao je 55 minuta.Speleoronioci spustili su se do dubine od 25 m u uvjetima vrlo loše vidljivosto od 1-1.5.m.

 Rezultati istraživanja da su speleoronioci prošli 125m kanala i da postoji potencijal za nastavak istraživanja te da su Gradole stanište ugrožene vrste čovječe ribice, i drugih pripadnika podzemne faune što do sada nije bilo poznato.

 

Slika: Čovječa ribica otkrivena u kanalu izvora Gradole na 50-tak metara od ulaza na 15 metara dubine (foto: Efrain Chavez Solis)

 

FaLang translation system by Faboba