proteus4.jpgproteus1.jpgproteus3.jpgproteus2.jpg

HOME PAGE

Spleoronilačka istraživanja izvora Gradole

Na poziv SD Proteus i Silvija Legovića-Kavasakija, u sklopu projekta Proteus: Projekt zaštite čovječe ribice, koje vodi Hrvatsko herpetološko društvo-HYLA, obavljena su biospeleološka i speleoronilačka istraživanja izvora Gradole. Izvor Gradole kao jedan od najizdašnijih izvora Istre do sada nikada nije detaljnije speleoronilački i biospeleološki istraživan, podatci o speleomorfologiji, speleogenezi, osnovni podatci o smjeru i duljini pružanja podzemnih kanala nikada nisu prikupljani. Također nikada nije napravljena biospeleološka inventarizacija izvora kako bi se saznala da li u izvoru žive ugrožene podzemne vrste. Upravo zbog nedostatka ikakvih podataka, a  u sklopu projektnih aktivnosti vezanih uz monitoring čovječe ribice u Pincinovoj jami u Taru, obavljena su preliminarna istraživanja izvora Gradole.

Slika: Speleoronioc se priprema za zaron u izvor Gradole (foto: Branko Jalžić)

U sklopu preliminarnih istraživanja obavljena su 2 urona. U prvom uronu sudjelovala su 3 ronioca, a u drugom uronu sudjelovala su 2 ronioca. Prvi uron trajao je 50 minuta, a drugi uron trajao je 55 minuta.Speleoronioci spustili su se do dubine od 25 m u uvjetima vrlo loše vidljivosto od 1-1.5.m.

 Rezultati istraživanja da su speleoronioci prošli 125m kanala i da postoji potencijal za nastavak istraživanja te da su Gradole stanište ugrožene vrste čovječe ribice, i drugih pripadnika podzemne faune što do sada nije bilo poznato.

 

Slika: Čovječa ribica otkrivena u kanalu izvora Gradole na 50-tak metara od ulaza na 15 metara dubine (foto: Efrain Chavez Solis)

 

Održano predavanje u Samoboru

Članovi Hrvatskog herpetološkog društva - HYLA održali su još jedno predavanje u nizu predavanja o podzemlju i čovječjoj ribici u sklopu Projekta o zaštiti čovječje ribice. Katarina Koller, član i predavač, upoznala je učenike drugih razreda o biologiji, zaštiti, rasprostranjenosti čovječje ribice te je učenicima prikazan isječak iz filma BBC Attenboroughs Ark. Dokumentarni film je snimljen sa ekipom iz HHD HYLA te predstavlja čovječju ribicu kao jednu od 10 životinja koje bi Attenborough spasio od izumiranja. Zahvale profesorima koji su jako lijepo organizirali dvoranu i skupili zainteresirane učenike u velikom broju. 

Slika 1. Predavanje o čovječjoj ribici

 

 Slika 2. Prikazan isječak iz filma Attenboroughs ark

 

 

Speleoronjenje i istraživanje sustava Ombla i Orašac

Ekipa HYLE je 23-24.2.2015 posjetila izvor Omble i akumulacija Orašac (izvor Bosna). Cilje je bio potvrditi nalaz Delminichthys ghetaldii (Popovska gaovica) što je uspješno i napravljeno za izvor Omble. Prebrojano je 11 primjeraka u Ulaznoj kaverni. U ostalim dijelovima sustava zbog visokih voda nije bilo moguće zaroniti te se nastavak istraživanja predviđa na proljeće. U akumulaciji Orašac Popovska gaovica nije nađena nego su zabilježene druge vrste.

 

Slike 1. i 2.: Speleoronjenje u izvoru Ombla

Slike 3. i 4. Istraživanje u akumulaciji Orašac

Posjećen lokalitet čovječje ribice u selu Prud

22-25.2.2015 članovi HYLE u sklopu projekta Proteus obišli su lokaltet u selu Prud, pored Metkovića. U šahtu pored ograđenog izvora Prud nađen je jedan primjerak čovječe ribice kojem uzet uzorak tkiva za DNA analizu. Zanimljivo je da je Branko Jalžić-Bančo obišao taj lokalitet u nekoliko navrata i nije našao ništa. Tek je u prosincu ove godine prvi put našao 3 primjerka,nakon 3 dana niti jedan, u siječnju 2 primjerka, a u veljači 2015. našao je čak 7 primjeraka.

Na temelju Bančinih nalaza, ekipa HYLE bila je sretna da je ovaj put ipak našla bar jednu čovječu ribicu.

 

Monitoring čovječje ribice u Pincinovoj jami

10-11.1.2015 članovi Hrvatskog herpetološkog društva HYLA uz pomoć HPD SO Željezničar i Silvija Legovića-Kawasakija iz SD Proteus i SD Pula obavili drugi monitoring čovječje ribice u Pincinovoj jami. Izbrojano je 32 primjerka, većinom juvenilnih. Uz monitoring obavljeno je fotografiranje same jame i podzemnog jezera u kojem je čovječja ribica. Za to se moralo spustiti čamac i vesla 50 m duboko u jamu.

Sudjelovalo je 9 speleologa te su snimljene odlične fotografije. 9.1.2015. je u prostorijama SD Pula prezentiran projekt te je dogovorena suradnje sa speleolozima u traženju novih lokaliteta sa čovječjom ribicom.

   
   
   
   

Završni izvještaj CEPF projekta „A survey of the Proteus anguinus by environmental DNA sampling“

IZ SUSJEDSTVA - SLOVENIJA

 

Članovi Društva za jamsku biologiju iz Slovenije, pod vodstvom Gregora Aljančića, provode projekt za istraživanje čovječje ribice molekularnim metodama na području CEPF kjučnih područja u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Puni naziv projekta jest „A survey of the distribution of Proteus anguinus by environmental DNA sampling“. Rezultati projekta pokazani su na Karti 1.

 Karta testiranih lokaliteta

U sklopu projekta rganizirane su i tri radionice na kojma se raspravljalo o važnosti krških sustava i utjecaju sezonskih poplava krških polja na Proteusa. 

Ciljevi CEPF projekta bili su uspostaviti održivo upravljanje vodnim slivovima i pametno korištenje vodnih resursa s naglaskom na prioritetne koridore jugozapadnog Balkana. Isto tako, cilje je bio uspostaviti nova zaštićena područja te podići svijest o prioritetnim područjima bioraznolikosti.

 

Opširnije:Završni izvještaj CEPF projekta „A survey of the Proteus anguinus by environmental DNA sampling“

22. Međunarodni biospeleološki kongres u Meksiku

Hrvatsko herpetološko društvo Hyla je u razdoblju od 31. kolovoza do 5. rujna  2014. godine prisustvovalo na „22ND INTERNATIONAL CONFERENCE ON SUBTERRANEAN BIOLOGY“. Kongres je održan u Juriquilli, Queretaro, Mexico.

 

 

Predavanja o čovječjoj ribici (Proteus anquinus) održali su Dušan Jelić i Katarina Koller. Dušan jelić  je prezentirao rezultate istraživanja populacijske ekologije na primjeru špiljskog repaša, čovječje ribice. Ovo istraživanje predstavlja prve podatke o gustoći populacije čovječje ribice i ekološke interakcije sa ostalim vrstama kralješnjaka u njihovom okolišu. Isto tako, predstavio je nove metode za ekološka istraživanja. Katarina Koller prezentirala je rasprostranjenost i klasifikaciju nalazišta čovječje ribice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. 

 

 

 

Sudionici kongresa uspješno su upoznati sa Projektom o zaštiti čovječje ribice u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te aktivnostima koje provodi Hyla, a članovi Hyle su stekli iskustva i razmijenili znanja sa brojnim stručnjacima koji se bave biologijom podzemlja. Uz Hrvatsku, na kongresu su se mogli naći eksperti, profesori i voditelji projekata iz zemalja Sjeverne i Južne Amerike, Australije te Europe.

 

Edukacija djece i mladih

U protekla dva mjeseca održano je nekoliko edukativnih predavanja na temu Zaštite čovječje ribice u Hrvatskoj.Cilj ovakvih edukativnih radionica je upoznati djecu i mlade sa načinom života čovječje ribice (Proteus anguinus). Uz to, bitna je senzibilizacija mlađih generacija kako bi i oni doprinjeli u zaštiti ove jedinstvene životinje koja živi isključivo u podzemlju dinarskog krša. Do sada su predavanja održana u nekoliko gradova duž Hrvatske i Bosne i Hercegovine: Zagreb, Karlovac, Varaždin, Slunj, Sarajevo, Banja Luka.

Laura Petti, Zagreb

 

Mario Slatki, Varaždin

 

Ilona Tot, Slunj

 

Emina Šunje, Sarajevo

 

 

Goran Šukalo, Banja Luka

 

Ana Ćurić, Banja Luka

 

 

Joomla templates by a4joomla