proteus4.jpgproteus3.jpgproteus1.jpgproteus2.jpg

HOME PAGE

Regionalna radionica Trebinje, 20.-22.6.2014.

Članovi HHD-Hyla organizirali su treću radionicu u sklopu konzervacijskog i znanstveno-istraživačkog projekta Proteus. Nakon prve dvije radionice u Ogulinu, održane prošle godine, ove godine se radionica preselila u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Skup se održao u  Trebinju od 20.-22.6.2014. godine, a tema je bila „Podzemni svijet Dinarskog krša“. U organizaciji je sudjelovalo i Bosansko-Hercegovačko društvo ATRA. Radionica je bila podijeljena na dva dijela: „Istraživanje čovječje ribice – Proteus anguinus“ i „Podzemna fauna i staništa Dinarskog krša“, te su se predstavili završni rezultati projektnih aktivnosti prvog ciklusa projekta PROTEUS. Na radionici su prisustvovali predstavnici šest zemalja: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora, Mađarska i Engleska. Otvaranje je započeo Dušan Jelić koji je predstavio ciljeve, postignute rezultate i buduće planirane aktivnosti u regiji. Gregor Aljančić (SLO) je predstavio metodu eDNA uzorkovanja, dok je Brian Lewarne (UK) dao pregled stanja populacije čovječje ribice duž rijeke Trebišnjice. Drugi dio predavanja započeo je Andrej Kranjc (SLO) ispričavši značaj Dinarskog krša, a završio ga je Gordan Karaman (MNG) s pregledom podzemne faune.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Važno je napomenuti da ovakvi susreti značajno doprinose bliskoj suradnji stručnjaka iz različitih zemalja sa zajedničkim ciljem produbljivanja znanja, promocije i akcijama potrebnim za zaštitu ove ugrižene vrste.

Prvoga dana (20.6.) Dušan Jelić i Gergley Balaz (HUN) zaronili su u sustav Vruljak u kojem su zabilježili veliki broj primjeraka čovječje ribice.

 

Joomla templates by a4joomla