proteus1.jpgproteus2.jpgproteus3.jpgproteus4.jpg

HOME PAGE

Završni izvještaj CEPF projekta „A survey of the Proteus anguinus by environmental DNA sampling“

IZ SUSJEDSTVA - SLOVENIJA

 

Članovi Društva za jamsku biologiju iz Slovenije, pod vodstvom Gregora Aljančića, provode projekt za istraživanje čovječje ribice molekularnim metodama na području CEPF kjučnih područja u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Puni naziv projekta jest „A survey of the distribution of Proteus anguinus by environmental DNA sampling“. Rezultati projekta pokazani su na Karti 1.

 Karta testiranih lokaliteta

U sklopu projekta rganizirane su i tri radionice na kojma se raspravljalo o važnosti krških sustava i utjecaju sezonskih poplava krških polja na Proteusa. 

Ciljevi CEPF projekta bili su uspostaviti održivo upravljanje vodnim slivovima i pametno korištenje vodnih resursa s naglaskom na prioritetne koridore jugozapadnog Balkana. Isto tako, cilje je bio uspostaviti nova zaštićena područja te podići svijest o prioritetnim područjima bioraznolikosti.

 

 

Rezultati:

1.) Istraživanje rasprostranjenosti podzemnog vodozemca, Proteus anguinus u tri prioritetna ključna CEPF područja bioraznolikosti i susjednih regija. Kroz projekt je korištena metoda „environmental DNA“  istraživanja koju su provodili na tri CEPF područja: pritoci rijeke Trebižat, Hutovo Blato (koridor Istočnog Jadrana) i Skadarsko jezero (Jugozapadni Balkan koridor Crne Gore). Ustanovili su nove lokalitete za čovječju ribicu čime su udvostručili broj nalaza na području rijeke Trebižat i Hutovog Blata. Proteus nije potvrđen na području Skadarskog jezera, ali njihovi rezultati ukazuju na moguće prisutstvo Proteusa na području Grahovog polja (izvor Šanik).

2.) Predlože se dugoročna zaštita podzemnih krških ekosustava kroz edukaciju i promociju. U tu svrhu su između ostalog postavili edukativnu tablu u Vitini, BiH na kojoj su predstavili bioraznolikost rijeke Trebižat te su objasnili važnost zaštite čovječje ribice i podzemnih staništa.

3.) Predloženo je osnivanje prekograničnog saveza država koje su povezane podzemnim područjima na kojima obitava Proteus.

 

Kao osnovne negativne antropološke utjecaje na jedinstveni krški ekosustav rijeke Trebižat i Hutovog Blata naveli su: hidroelektrane na rijeci Trebižat (5 malih hidroelektrana – MHE Modro, oko, Klokun, Koćuša, Kravica i Stublica), hidroelektrana na području Hutovog Blata (HE Čapljina), zatim intenzivna agrikultura, turizam, farme riba, melioracija...

 

Cijeli izvještaj može se pogledati na linku:

http://www.cepf.net/SiteCollectionDocuments/mediterranean/FinalReport_SCB.pdf

 

 

 

Joomla templates by a4joomla