HOME PAGE

REGIONALNA RADIONICA POVODOM OTVARANJA PROJEKTA – PROTEUS

Projekt zaštite čovječje ribiceHrvatsko erpetološko društvo HYLA

Hrvatsko herpetološko društvo - Hyla i Hrvatski institut za biološku raznolikost započinju provoditi projekt "Proteus – Projekt zaštite čovječje ribice". Čovječja ribica je endem podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša. Ona je jedini pravi podzemni kralješnjak. Podaci o rasprostranjenosti čovječje ribice i općenita znanja o ekologiji i biologiji vrste su rijetki usprkos tome što je najprepoznatljiviji predstavnik endemske podzemne faune. Ovim projektom će se odrediti točna rasprostranjenost vrste, stanje populacija u Hrvatskoj i razlozi ugroženosti kako bi se mogle početi provoditi odgovarajuće mjere zaštite.

 

Povodom otvaranja projekta organizira se regionalna radionica pod nazivom "Čovječja ribica, Proteus anguinus u Hrvatskoj – akcijski plan zaštite". Radionica će se održati 04. rujna 2012. u hotelu Frankopan u Ogulinu. Cilj radionice je povezati stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Francuske i Velike Britanije koji će kroz predavanja razmjeniti znanja i radna iskustva o ovoj jedinstvenoj vrsti.

Značajno je da se radionica održava upravo u Ogulinu, gradu ispod kojeg živi čovječja ribica. Ispod grada Ogulina (i samog hotela Frankopan) nalazi se Đulin ponor koji je jedno od staništa ovog značajnog krškog endema. Ujedno Đulin ponor je jedan od najznačajnijih krških fenomena u Hrvatskoj, no zbog onečišćenja taj osjetljivi sustav danas je iznimno ugrožen.

Više informacija o samom projektu i tijeku njegove provedbe možete pratiti na internet stranici http://www.proteus.hibr.hr/.

Program Radionice
Kontaktirajte nas na FACEBOOKuKontaktirajte nas na FACEBOOKu

Kontakt osoba:

Ivona Burić, mob. 095/ 199 8001,

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

FaLang translation system by Faboba